İntern Ne Demek?

Aslında burada İntern'ün kelime anlamını tarihçesini anlatmak vs değil niyetim onu zaten isteyen araştırır öğrenir lakin intern denen altıncı sınıfa geçmiş tıp fakültesi öğrencisinin hayatından bahsetmek isterim biraz.

Yeni almışsınızdır beyazlarınızı,ayakkabınız,çorabınız,terliğiniz,cerrahi önlükleriniz...Hazırsınızdır ve ilk mesai,ilk nöbet heyacanı yaşarsınız.Görev alanına vardığınızda sizi  ; burada çok birşey yapmayacaksınız,bize dosya doldurmada telefon bakmada yardımcı olun yeter,diye bir kalıp cümle karşılar. Bu İnternlük döneminizin özetidir benden demesi.Hee, sakın bunla baş etmeye de çalışmayın kendinizi demoralize ederek Tus temponuzu bitirmekten başka birşeye yaramaz bu çabanız.

Aslında ciddi bir konudur bu,3-4 yıl önce ciddi tartışmalar olmuş ve hatırlayamadığım bir üniversitenin mezuniyet töreninde söz alan dönem birincisi bayan tıbbiyeli bakanlığa,öğretim üyelerine,fakülte yönetimine verdi veriştirdi.Özeti ise bize pratik değil angarya yüklüyorsunuzdu. Haksız mıydı yada şu an durum nasıl?

Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinden nam-ı diğer internlerden herhangi birini çevirseniz size hep aynı şeylerden dem vuracaktır.Biz yapmamız gerekenleri yapmıyoruz.Bunun üzerine birçok hekimle irtibata geçtiğimde durumun 20 yıl önce de aynı olduğunu, değişen bir şeyin olmadığını gördüm.Ve bundan sonra da değişeceğini sanmıyorum,çünkü sistemin öyle bir derdi yok.Fransa'daki gibi maaş verip sorumluluk yüklemek,ilk yıllarda olabilecek muhtemel hataları üniversite hastanelerinde absorbe etmeyi düşünmek bize göre değil,çünkü o zaman uzmanlık öğrencisi uyurken nöbet bekleyecek kişi konusunda sıkıntı olabilir.

Üzücü olan zamanında internlük sisteminden yakınanların bugün hoca,baş asistan,asistan olduklarında geçmişi hatırlamazdan gelmeleri.İşte bundan sebep birşey değişmez.İntern de dolduğu zaman dayan az kaldı diyor ve yılını tamamlıyor,sıra geliyor çileyi çekecek yenilerine .

Bu dönemi geçilecek bir yıl görerek alabileceği maksimum şeyi almaya çalışan ve kendini en az sistemle çatışmadan demoralize etmeden devam eden kazanıyor her zaman da öyle olacak gibi duruyor.

Sanırım Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı bir video,durumu net olarak özetliyor.

médico

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder