Aile Hekimliği

Aile hekimliği uygulaması ülkemizde 1 Kasım tarihinde uygulanmaya başlıyor.
Aile hekimi; yaş veya cinsiyeti ne olursa olsun,kişiyi bir bütün olarak incelemek için eğitilmiştir. Akut ve kronik hastalıkların tedavi edilmesine ek olarak, hastalıkların gelişmesini önlemek amacıyla düzenli sağlık taramalarını gerçekleştirir ve sağlıkla ilgili konularda danışmanlık hizmetini sağlar. Aile hekimi tarafından tespit edilen sağlık sorununun tedavisi, başka bir uzmanlık dalını ilgilendiriyor ve spesifik tedavi gerektiriyorsa, kişinin bu hizmete ulaşmasında koordinasyonun sağlanması da aile hekiminin görevidir.

Şüphesiz başlayacek bu uygulama; Türk halkı için son yıllarda sağlık sistemindeki seri değişikliklerin belki de en önemlisine alışmak açısından zor olacak. Ama bu değişikliğin üniversite hastanelerindeki yükü azaltarak,kontrolü kolay hastalıkların daha ilk kademede tedavisinin yapılmasını içeriyor basitçe.Pratisyen hekim kendisini aşmadan sevk etmeyecek hastasını ve hastanelerde aslışık olduğumuz o kuyrukları görmeyeceğiz artık diye umuyoruz bu sistemle .

Bu sistem yurtdışındaki gibi tıkır tıkır işler işlemez bunu şimdiden kestirmek zor tabi ama beni bir tabip adayı olarak sevindiren kısmı artık pratisyen kalmanın bir ayıp değil tercih olacak ileride.Gerçi şuan aile hekimliği uygulamasında istihdam olacak doktorlar ek eğitimlerden geçerek,asistanlık yaparak ,aile hekimi uzmanı sıfatıyla yapacaklar ama ileride Tıp fakültesinden mezun olan tabiplerin direk aile hekimi olarak başlayabileceğini düşünüyorum. 


Haber Kaynağım,internethaber.com...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder