Doktor-Hasta İlişkisi


Toplumumuz ilerledikçe,okudukça özgüvene ve belli bir kültür seviyesinin üstüne çıkıp,insan ilişkileri üzerine bilgilenmeye başladıkça bazı şeylere daha dikkat eder olduk.
                                              ***
Mesela konuşma dilinde "Siz" ve "Sen" zamirlerinin kullanım yerleri.
                                              ***
15-20 yıl önceki hasta popülasyonuyla şuan ki hasta popülasyonunun bilgi seviyesinin aynı olmadığı aşikar.Bunun paralelinde o zamanın hekimlerinin belki hastayla yakın ilişki kurarak anamnez sürecinde hastayla arasındaki duvarları yıkmak adına "Sen" kelimesini tercih etmesi günümüzde hoş karşılanmamakta.Tabi bu bütün doktorların bu hatayı yaptığı anlamına gelmez.
                                              ***
Burada bence hassas bir nokta var,doktor tabii ki hastasıyla her daim doktor-hasta ilişkisini sağlam kurmak zorunda olduğunu biliyor ve tabii ki nezaketi elden bırakmamak gerektiğini de biliyor.Yani iddia edildiği gibi günümüzde gelir düzeyi düşük ailelerin çocukları doktor olduğu ve onların da yetişirken bu nezaketten mahrum yetiştiği savıyla uzaktan yakından alakası yok.
                                              ***
Şu noktayı tartışmalıyız bence,hastanın sosyo-kültürel durumuna göre ona hitap şeklimizi düzenlemeli miyiz?
                                              ***
Hayır diyenlere bir hocamızın yaşadığı örneği sunmak istiyorum."Birgün meslektaşım aradı hastayla bir türlü iletişim kuramadım,anamnez alamıyorum,rica etsem bakarmısın dedi.Bende tamam dedim.Hastayı görünce ilk olarak Teyzecim neyin var dedim?Teyzemin cevabı aynen; sonunda biri bana doğru düzgün seslendi.Arkadaşım kendisine daha önce hanımefendi diye hitap ettiğinden iletişim kurulamadığını öğrendim"Evet,bu örnek basit ve belki de inanmadınız ama bu yaşanmış olayı birçoğumuz da yaşayacağız.Çünkü bu ülkemizin gerçeği bu teyzelerimizin de her hastamızın olduğu gibi değeri eşittir.Bu konuda en ufak bir şüphemiz olmasın.
                                              ***
Benim sorum,yada tartışılması gereken;
                                              ***

Hanımefendi ve Teyze kalıpları hastadan hastaya değişmeli mi?

1 yorum:

  1. bence de hastaya göre davranmak gerekiyo..teyzeciğim neyiniz var ? diye yaklaştığınız bir hastadan 'bana hanımefendi diye hitap etmelisiniz ' cevabını da alabilirsiniz..bizzat yaşanmış bir olay olduğu için paylaşmak istedim bunu..

    YanıtlaSil